Ανάλυση ονείρου στο πλαίσιο ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Έργο της ζωγράφου Βασιλικής ΚαραμπέρηΟι περισσότεροι θεραπευτές αναγνωρίζουν τη σημασία των ονείρων και μπορούν να βοηθήσουν στην ερμηνεία τους. Ανάλογα μάλιστα με τη σχολή του ακολουθεί καθένας από αυτούς και την εκπαίδευση που είναι πιθανό να έχει λάβει σχετικά με την ανάλυση των ονείρων, τα όνειρα μπορεί να αναδειχτούν ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της ψυχοθεραπείας.

Όταν ο ονειρευτής φέρνει ένα όνειρο στο θεραπευτή του, διαμορφώνεται μια πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες. Ο ονειρευτής είναι εξοικειωμένος με το θεραπευτή-αναλυτή, έτσι μπορεί να εκφραστεί ευκολότερα και να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος, αψηφώντας τον πιθανό εσωτερικό λογοκριτή του. Ο θεραπευτής γνωρίζει τα θέματα που απασχολούν τον πελάτη του, έτσι μπορεί να του κάνει πιο καίριες προτάσεις και να φτάσει ευκολότερα στην ουσία του ονείρου. Από την άλλη, γνωρίζοντας πολλά για τον πελάτη του, διατρέχει τον κίνδυνο να «κολλήσει» σε στα βασικά του θέματα και έτσι να αυτοπεριοριστεί σε σχέση με την ποικιλία των προτάσεών του.

Βασικό πλεονέκτημα της ανάλυσης ονείρων μέσα στο πλαίσιο ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι πως μπορεί να ακολουθείται η διαδοχή των ονείρων του πελάτη. Τα όνειρα είναι ένα άνοιγμα του υποσυνειδήτου προς το συνειδητό και το άνοιγμα αυτό κατά κανόνα γίνεται σταδιακά. Τα πρώτα όνειρα που φέρνει κάποιος στο θεραπευτή του είναι πιο απλά και ασχολούνται με εξώτερες «στρώσεις» του υποσυνειδήτου. Όσο προχωρεί η ανάλυση, τα όνειρα γίνονται πιο πολύπλοκα και αγγίζουν βαθύτερες στρώσεις. Εμφανίζονται επίσης θέματα συλλογικού ασυνειδήτου, οπότε η ανάλυση βοηθά να βρεθεί η σχέση τους με το συγκεκριμένο άτομο. Για παράδειγμα, ενώ τα πρώτα όνειρα μπορεί να έχουν μεγάλη σχέση με την καθημερινή ζωή, τις σχέσεις ή τις συνειδητές ανησυχίες του ονειρευτή, επόμενα όνειρα  μπορεί να αγγίζουν ψυχολογικά απωθημένα ή τραύματα, ιδεολογικές ή μεταφυσικές ανησυχίες ή ακόμη και εικόνες του συλλογικού ασυνειδήτου, όπως για παράδειγμα το αρχέτυπο animus/anima που μπορεί στο όνειρο να συμβολίζεται με ένα άτομο με υπερτονισμένα τα αρσενικά ή τα θηλυκά χαρακτηριστικά ή με τον εαυτό μας με αντίθετο φύλο.

Υπάρχει περίπτωση, όπως προχωρεί η δουλειά με τον εαυτό μας και η ανάλυση ονείρων γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της, να θυμόμαστε ευκολότερα τα όνειρά μας και μάλιστα να βλέπουμε και να θυμόμαστε κάποιο σημαντικό όνειρο τις παραμονές της συνεδρίας. Αυτό μπορεί να συμβεί και αν κάνουμε τακτική ανάλυση ονείρων με τον ίδιο αναλυτή ή στο πλαίσιο ομάδας.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.