Από το βιβλίο που ετοιμάζω για την ερμηνεία των ονείρων σύμφωνα με τη θεωρία του Γιουνγκ

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ο Γιουνγκ έδινε μεγάλη σημασία στο υποσυνείδητο και του απέδιδε έννοια πνευματική και υποστηρικτική για τη ζωή του ανθρώπου. Θεωρούσε τα όνειρα ως έναν τρόπο επικοινωνίας και εξοικείωσης του ατόμου με το υποσυνείδητό του. Μέσα από αυτά γίνεται μια δημιουργική εκτόνωση του υποσυνειδήτου και ανοίγει το κανάλι επικοινωνίας με το συνειδητό. Από αυτή τη «συνομιλία» η ανθρώπινη ολότητα καθοδηγείται προς την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη. Η μόνη δυσκολία είναι πως τα όνειρα μιλούν τη δική τους γλώσσα, έχουν τους δικούς τους κώδικες, κι έτσι συχνά χρειάζεται τρόπος «διερμηνείας». Το ρόλο αυτό παίζει η διαδικασία ερμηνείας των ονείρων.

Ονειρεύονταν πάντα οι άνθρωποι; Ναι, και μάλιστα έδιναν σημασία στα όνειρά τους και προσπαθούσαν να τα ερμηνεύσουν, όπως ακριβώς κάνουμε και οι περισσότεροι από μας σήμερα. Στις αρχαίες κοινωνίες, όταν οι άνθρωποι δεν είχαν ακόμη αλλοτριωθεί από την εξέλιξη του πολιτισμού,  είναι φυσικό να υποθέσουμε πως είχαν μεγαλύτερη επαφή με όλα τα επίπεδα της ύπαρξής τους, συμπεριλαμβάνοντας και το μεταφυσικό της κομμάτι. Η πραγματικότητα και το όνειρο δεν ήταν τόσο σαφώς διαχωρισμένα όσο σήμερα και εισχωρούσαν πιο δυναμικά το ένα στο άλλο και σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς τα όνειρα θεωρούνταν ως μηνύματα ή συμβουλές από τους θεούς ή από πνεύματα ή/και ως οιωνοί για το μέλλον. Σε άλλους πολιτισμούς το όνειρο θεωρείτο ως ένας ιδιαίτερος υπαρκτός χώρος όπου το πνεύμα και η ψυχή του ανθρώπου καταφεύγουν μόλις ο άνθρωπος κοιμηθεί. Οι άνθρωποι έδιναν μεγάλη σημασία στα όνειρά τους για να δουν τι θα κάνουν σε κάποιο θέμα που τους απασχολούσε. Τα όνειρα συχνά υπαγόρευαν ακόμη και πράξεις των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών ή βοηθούσαν γιατρούς στη διάγνωσή τους.

Το όνειρο για μας σήμερα, τουλάχιστον στο δυτικό ορθολογιστικό κόσμο, είναι συνήθως συνώνυμο του φανταστικού και μεταφυσικού. Όμως για τους αρχαίους προγόνους μας το όνειρο εθεωρείτο πως ήρθε για να δείξει αλήθειες και να συμβουλέψει, πολλές φορές μέσω συμβόλων που πρέπει να ερμηνευτούν από το κατάλληλο άτομο.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.