Από το βιβλίο που ετοιμάζω για την ερμηνεία των ονείρων κατά Γιουνγκ

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ο Γιουνγκ ποτέ δεν επέβαλλε μια ερμηνεία στον ονειρευτή αλλά τον οδηγούσε να κατανοήσει ο ίδιος το όνειρό του και να ακούσει ο ίδιος τη φωνή του υποσυνειδήτου του. Ενθάρρυνε τους ονειρευτές να καταγράφουν προσεκτικά τα όνειρά τους ή ακόμη και να τα ζωγραφίζουν ή να κάνουν σχετικές κατασκευές από κερί ή πηλό, επισημαίνοντας πως δεν έχει σημασία η καλλιτεχνική ικανότητά τους. Για κάποιους ανθρώπους, το υποσυνείδητο εκφράζεται καλύτερα εικαστικά παρά μέσω της γλώσσας. Εξάλλου, ένα απλοϊκό έργο το οποίο δεν ακολουθεί αισθητικούς κανόνες μπορεί να είναι πιο δυνατό και να μεταφέρει πιο άμεσα στην επιφάνεια το υλικό του υποσυνειδήτου.

Στόχος του ήταν, μέσα από τις διαδικασίες αυτές ο ονειρευτής να μάθει να ερμηνεύει μόνος του τα όνειρά του, άρα να επικοινωνεί άμεσα με το υποσυνείδητό του. Όσο κι αν στην ανάλυση του δικού μας ονείρου δεν είμαστε απόλυτα αντικειμενικοί, μπορούμε να νιώσουμε την κεντρική ιδέα αυτού που έχει να μας πει. Επιπλέον και μόνο η διήγηση του ονείρου ή η απλή έκφρασή του μέσω της τέχνης μπορεί να φέρει  μια ανακούφιση της έντασης ή να βελτιώσει μια κακή διάθεση του ονειρευτή.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα όνειρα γίνονται πηγή πληροφοριών και μοχλός προσωπικής ανάπτυξης και αποφεύγεται ο κίνδυνος να περιπλανιέται κανείς άσκοπα σε μια «θάλασσα» υποσυνείδητων υποθέσεων. Ο τρόπος αυτός ανάλυσης έρχεται σε αντίθεση με τη μέθοδο του ελεύθερου συνειρμού που ακολουθούσε ο Φρόιντ. Αυτή βοηθά μεν στην αποκάλυψη υποσυνείδητων θεμάτων, τα οποία όμως δεν σχετίζονται οπωσδήποτε με το όνειρο. Στην πραγματικότητα ο ελεύθερος συνειρμός οδηγεί πολύ συχνά την ανάλυση σε τελείως άλλη κατεύθυνση από αυτή που υποδεικνύει το όνειρο. Έτσι, η ανάλυση του ονείρου μοιάζει περισσότερο με μια άσχετη προς το όνειρο συνεδρία.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.