Ζηλεύω την πρώην

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Είμαι 33 ετών και εδώ και ένα χρόνο συνδέομαι με κάποιον 40 ετών. Εκείνος είχε μια μακροχρόνια σχέση και συμβίωση με μια άλλη κοπέλα και χώρισαν ένα χρόνο πριν γνωριστούμε εμείς. Η σχέση μας είναι πολύ καλή και μάλλον πηγαίνει προς κάτι σταθερότερο. Το μόνο που με απασχολεί είναι η πρώην του. Μου έχει γίνει έμμονη ιδέα. Ο φίλος μου αναφέρεται συχνά σ’ αυτήν και μάλιστα με καλά λόγια, πράγμα που με κάνει να ζηλεύω. Δεν το έχω συζητήσει ποτέ μαζί του γιατί αντικειμενικά δεν έχω κάποιο λόγο να παραπονεθώ. Όμως εμένα μου έχει μειωθεί η αυτοπεποίθηση και νομίζω πως η σχέση αυτή θα ρίχνει πάντα τη σκιά της στη δική μας σχέση, ο φίλος μου θα με συγκρίνει μαζί της και ίσως με βρίσκει κατώτερη.

Λ.

Αρχικά θα πρέπει βεβαιωθείς αν είσαι ευχαριστημένη από το σύντροφό σου και τη σχέση σας. Αν δεν ισχύει αυτό, ας αφήσουμε την πρώην στην ησυχία της, γιατί τα προβλήματα βρίσκονται στο εδώ και τώρα.

Αφού δηλώνεις όμως πως πρόκειται για μια πολύ καλή σχέση που πηγαίνει προς σταθεροποίηση, θα πρέπει να δεις όσο μπορείς πιο λογικά αν υπάρχει αντικειμενικός λόγος που τροφοδοτεί τη ζήλεια και την εμμονή σου. Πόσο συχνά αναφέρεται ο σύντροφός σου στην πρώην και με ποιο τρόπο; Μετά από μια μακροχρόνια σχέση συμβίωσης ή γάμο είναι φυσικό να υπάρχουν πολλά βιώματα του άλλου που συνδέονται με τον προηγούμενό του σύντροφο. Είναι λοιπόν φυσικό να αναφέρεται πότε-πότε σε αυτά, όπως πχ. πως γνωρίζει αυτό το άτομο γιατί ήταν γνωστός της πρώην ή ότι έχει πάει στο τάδε μέρος γιατί η πρώην καταγόταν από κει ή ότι αυτό το βιβλίο του το είχε χαρίσει η πρώην. Αυτό δεν σημαίνει πως τη σκέφτεται ή τη συγκρίνει μαζί σου. Απλώς δεν γίνεται και δεν θα ήταν λογικό να το επιθυμείς να ξεχάσει τη ζωή που έζησε πριν από σένα ή να σου λέει κάποια ψέματα.

Υπάρχουν όμως κάποια όρια σ’ αυτό. Οι συνεχείς αναφορές ή οι φορτισμένες με συναίσθημα είναι φυσικό να σε ενοχλούν.

Τα καλά λόγια για τους πρώην είναι δείγμα ευγένειας και πολιτισμού, αν βέβαια τηρούνται κι εδώ κάποια όρια. Θεωρώ πολύ αγενές να αναφέρεται κάποιος άσχημα και προσβλητικά για έναν άνθρωπο που έχει αγαπήσει και ζήσει μαζί του στο παρελθόν. Υπάρχουν όμως κι εδώ κάποια όρια. Πόσο συχνά αναφέρεται στην πρώην, τι είδους είναι τα καλά λόγια και πόση σχέση έχουν με σένα; Πιστεύω πως σε μια-δυο αρχικές συζητήσεις ενός ζευγαριού είναι καλό να δίνονται κάποιο στοιχεία (όποια αυτός κρίνει) για μια σημαντική πρώην σχέση, πάντα με ευγένεια και διακριτικότητα. Στη συνέχεια, αν δοθεί μια συγκεκριμένη ευκαιρία, μπορεί να λεχθεί ακόμη κάτι, χωρίς όμως σύγκριση με τον/την νυν. Για παράδειγμα μπορεί να αναφέρει πως αυτό το έχει μάθει από τη Χ γιατί ήταν το αντικείμενό της και ήταν πολύ καλή σ’ αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ή να υπονοεί κάτι για σένα, που δεν ασχολείσαι με το ίδιο αντικείμενο.

Το θέμα των ορίων είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, κάνε μια σοβαρή και ήρεμη συζήτηση, όχι πάνω σε μια αναφορά του συντρόφου σου που σε πείραξε, αλλά γενικότερα. Μην επιχειρηματολογείς για το ποιο είναι το «σωστό», γιατί το δικό του «σωστό» μπορεί να είναι διαφορετικό. Πες του απλώς τι σε πειράζει και τι συναισθήματα σου δημιουργεί. Είναι πιθανό να μην ξέρει τι και πόσο σε πειράζει. Εξάλλου, σε μια ουσιαστική σχέση πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια.

Ερχόμαστε τώρα σε σένα, που είναι και το σημαντικότερο. Αν αισθάνεσαι εύκολα κατωτερότητα και ανταγωνισμό είναι πιθανό η αυτοπεποίθησή σου να μην είναι αρκετή. Αυτή θα πρέπει να φροντίσεις να διορθώσεις με διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης. Μήπως εσύ θεωρείς πως δεν έχεις αρκετές ή αρκετά ικανοποιητικές σχέσεις στο παρελθόν σου, μήπως δεν έχεις ζήσει κάποια πράγματα που ήθελες και ζηλεύεις που ο σύντροφός σου τα έχει ζήσει;

Και τελικά, αν εκείνος δεν σε εύρισκε κατάλληλη για σύντροφο, δεν θα ήταν μαζί σου. Αν όλα ήταν τόσο ιδανικά με την πρώην, δεν θα χώριζαν. Αν ήθελε να ξαναδοκιμάσει μαζί της είχε το χρόνο να το κάνει πριν σε γνωρίσει. Κι αν τελικά ακόμη τη σκέφτεται, θα έκανε κάτι για να την προσεγγίσει και δεν θα έμενε μαζί σου.

Υ.Γ.

Κουίζ:

Ένα ζευγάρι που μόλις έχει συνδεθεί, πηγαίνει μια εκδρομή.

-Ο άνδρας προτείνει να πάνε σε ένα συγκεκριμένο μέρος γιατί το ξέρει επειδή έχει πάει εκεί στο παρελθόν με τη Χ (την πρώην)

-Όταν φτάνουν της λέει πως ξέρει ένα ωραίο ξενοδοχείο επειδή έχει μείνει εκεί στο παρελθόν με την Χ

-Όταν τους δίνουν δωμάτιο δηλώνει πως είναι μεγάλη σύμπτωση που τους έδωσαν το ίδιο πολύ ωραίο δωμάτιο στο οποίο είχε μείνει και με την Χ

Μέχρι ποιο σημείο θεωρείτε φυσιολογική την αναφορά στη Χ;

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.