Η ερμηνεία των ονείρων ως εργαλείο της ψυχοθεραπείας

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Τα όνειρα έχουν ιδιαίτερη αξία στην ψυχοθεραπευτική πρακτική, γιατί φέρνουν στην επιφάνεια με άμεσο και σύντομο τρόπο υλικό του «κόσμου» του ονειρευτή. Το υλικό αυτό προέρχεται είτε από το υποσυνείδητο είτε από την καθημερινή του ζωή. Στη δεύτερη περίπτωση, εκτός από την επανάληψη γνωστών καταστάσεων, μπορεί να εμφανιστούν και στοιχεία της καθημερινότητας μαζί με τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν, που ο ονειρευτής δεν έχει συνειδητοποιήσει. Η επιτυχημένη ανάλυση ενός ονείρου μπορεί να ισοδυναμεί με πολλές συνεδρίες.

Μεγάλη σημασία έχει η έκφραση συναισθημάτων του ονειρευτή, είτε έτσι όπως τα βίωσε μέσα στο όνειρο είτε έτσι όπως τα νιώθει τη στιγμή που διηγείται το όνειρο. Στο όνειρο δεν υπάρχει ο εσωτερικός «λογοκριτής» του υπερεγώ (επιταγές της κοινωνίας και ο τρόπος που το άτομο τις έχει εσωτερικεύσει), που μπορεί να του υπαγορεύσει τα «κατάλληλα» συναισθήματα ή να αποκρύψει τα αυθεντικά. Έτσι, τα αυθεντικά συναισθήματα εκφράζονται ανεμπόδιστα και δίνεται η ευκαιρία να δουλευτούν.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει πως -σύμφωνα με την άποψη του Γιουνγκ- τα όνειρα έχουν ως στόχο την καθοδήγηση του ανθρώπου, εκφράζουν δηλαδή αυτό που το υποσυνείδητό του έχει επιλέξει χωρίς την παρεμβολή του υπερεγώ. Επιπλέον, τα όνειρα που περιλαμβάνουν κάποια προφητική έννοια, έχουν ως στόχο να προστατεύσουν το άτομο, προετοιμάζοντάς το για μελλοντικές καταστάσεις.

Η ανάλυση του ονείρου μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε μέσα στο πλαίσιο ευρύτερης ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.