Συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μάχη των γυναικών με τα πρότυπα

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Της   Σαντρας Bουλγαρη

«Οταν   δεν απαντάει στα τηλεφωνήματά μου, τρελαίνομαι. Φροντίζω να τακτοποιήσω όπως   όπως το παιδί, αφήνω στο μαγαζί την υπάλληλο, μπαίνω στο αυτοκίνητο και   πηγαίνω έξω από το σπίτι του. Μπορεί να μείνω εκεί να κατασκοπεύω επί ώρες   καπνίζοντας ασταμάτητα. Τότε με καταλαμβάνουν μαύρες σκέψεις. Πως είμαι τρία   χρόνια μεγαλύτερή του και κάποια στιγμή η ομορφιά μου θα χαθεί. Πως εγώ είμαι   δεσμευμένη κι εκείνος τώρα γυρίζει με πιο νέες κοπέλες. Πως θα με   εγκαταλείψει τελικά και μετά απ’ αυτό δεν θα αξίζει να ζω…».

Γυναίκες.   Eυαίσθητες, ταυτόχρονα αδύναμες και δυνατές, ανεξάρτητες και   εξαρτημένες. Υπέροχα, αντιφατικά πλάσματα που αγωνίζονται να βρουν τον δρόμο   τους στην κοινωνία του 21ου αιώνα.

Στο   βιβλίο της «Γυναίκες- Παλεύοντας με τα κοινωνικά στερεότυπα» (εκδ. Σαββάλας)   η ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Τριανταφύλλου μιλάει στην καθεμιά από εμάς. Μας   παίρνει από το χέρι και αναλύοντας με άμεσο τρόπο πραγματικά περιστατικά που   η ίδια αντιμετώπισε, λέει ιστορίες που γνωρίζουμε καλά. «Η ζωή που δεν   έζησα», «θέλω να παντρευτώ», «πρέπει να αποκτήσω παιδί», «βλέπω την ομορφιά   μου να φεύγει», «δεν έμαθα να κάνω επιλογές»… Σαν να συζητάς με μια καλή   φίλη, συνειδητοποιείς ότι κι άλλες γυναίκες αισθάνονται ακριβώς σαν εσένα και   ότι λύσεις για να πορευθούμε με ισορροπία μπορούν να βρεθούν.

Η   Κατερίνα Τριανταφύλλου απάντησε σε ερωτήσεις της «Κ» με αφορμή το βιβλίο της   που είναι αφιερωμένο σε όλες μας.

– Ποια είναι τα προβλήματα που   αντιμετωπίζουν κυρίως σε σχέση με την προσωπική / συναισθηματική τους ζωή οι   γυναίκες σήμερα;

– Αυτός   ήταν και ο κύριος προβληματισμός που με έκανε να γράψω αυτό το βιβλίο. Θεωρώ   πως το ζητούμενο για όλους μας είναι η ψυχική ισορροπία που ως βασική   παράμετρο έχει την ισορροπία στην προσωπική / συναισθηματική μας ζωή. Τα   κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα στον τομέα αυτόν έχουν   να κάνουν με τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τον ρόλο τους στην κοινωνία.   Ο ταχύτατος και άναρχος τρόπος με τον οποίο η ελληνική κοινωνία πέρασε από   την αγροτική στη βιομηχανική και στη συνέχεια στη μεταβιομηχανική εποχή έχει   οδηγήσει σε ανάμειξη εξελικτικών μοντέλων όσον αφορά τον ρόλο της γυναίκας   στις προσωπικές σχέσεις και στην οικογένεια. Οι γυναίκες πιέζονται να   ακολουθήσουν αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους πρότυπα, γεγονός που τις οδηγεί   σε σύγχυση και αντιφατικά συναισθήματα και επιλογές. Για παράδειγμα, μια   επιτυχημένη επαγγελματίας είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται μειονεκτικά επειδή   είναι μόνη ή επειδή έχει καθυστερήσει να κάνει παιδιά ή επειδή δεν είναι πια   νέα κ. ά. και η αίσθηση αυτή να είναι κυρίως κοινωνικά επιβεβλημένη.

– Είναι μια δύσκολη εποχή η δική μας για   τις γυναίκες;

–   Κάθε εποχή είχε για τις γυναίκες τη δυσκολία της και η σημερινή δεν αποτελεί   εξαίρεση. Απλώς είναι διαφορετική η φύση των προβλημάτων. Παλιότερα οι   γυναίκες ήταν κλεισμένες στο σπίτι, υποταγμένες στους άνδρες και   περιορισμένες κυρίως στον ρόλο της νοικοκυράς, συζύγου και μητέρας. Ο ρόλος   αυτός, όσο κι αν ήταν περιοριστικός, ήταν ξεκάθαρος και δεν δημιουργούσε   σύγχυση στην πλειονότητα των γυναικών. Έτσι, οι περισσότερες από αυτές   περνούσαν μια ζωή χωρίς προβληματισμούς, αν και όχι χωρίς προβλήματα. Σήμερα,   τη βασική δυσκολία συνιστούν τα αντιφατικά πρότυπα και η πληθώρα των   διαφορετικών απαιτήσεων που πρέπει να πληροί μια γυναίκα. Πρέπει να είναι   πάντα όμορφη και κομψή, να διατηρείται νέα, να κάνει καλές σπουδές, να είναι   έξυπνη, επαγγελματικά επιτυχημένη και οικονομικά ανεξάρτητη, να παντρευτεί   αρκετά νέα, να είναι καλή σύζυγος και νοικοκυρά και να κάνει παιδιά που θα έχει   την κύρια ευθύνη να τα αναθρέψει με τον καλύτερο τρόπο… Πώς μετά τα ποσοστά   άγχους και κατάθλιψης να μην είναι πολύ μεγαλύτερα μεταξύ των γυναικών σε   σύγκριση με τους άνδρες;

– Πώς θα ορίζατε μια ισορροπημένη προσωπική   / συναισθηματική ζωή;

– Η ισορροπημένη προσωπική / συναισθηματική ζωή έχει ως προϋπόθεση την   προσωπική ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε επιτυχημένες σχέσεις αν πρώτα δεν   έχουμε καλή σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό σημαίνει ξεπέρασμα των   κοινωνικών στερεοτύπων και επικέντρωση στις ουσιαστικότερες πλευρές της   ύπαρξής μας, που θα υπαγορεύσουν και τις επιλογές ανάλογων ατόμων. Δύο   συναισθηματικά ώριμα και προσωπικά ανεπτυγμένα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν   σχέσεις που οδηγούν σε μια ικανοποιητική συναισθηματική ζωή. Η μη προσαρμογή   της προσωπικής ζωής στα κοινωνικά στερεότυπα χρειάζεται μεγάλες αντιστάσεις   και μακάρι όλοι μας να έχουμε αυτό το θάρρος «… κι ας μας λιθοβολούν κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες».

– Από πού μπορεί να αντλήσει δύναμη μια   γυναίκα;

– Είναι εφικτή η ισορροπημένη προσωπική ζωή αν πληρούνται οι παραπάνω   προϋποθέσεις! Εννοείται, βέβαια, πως για να φτάσουμε στο επίπεδο αυτό, οι   δοκιμές και τα λάθη της νεότητας είναι αναπόφευκτα και αποτελούν μέρος της   διαδικασίας. Μια γυναίκα, όπως φυσικά κι ένας άνδρας, μπορεί να αντλήσει   ισορροπία από τον εαυτό της και από τις σωστές οικογενειακές και φιλικές   σχέσεις που την στηρίζουν. Έτσι, μπορεί να προχωρήσει προς την προσωπική   ανάπτυξη και να επιδιώξει μια επιτυχημένη προσωπική ζωή, με κριτήρια όχι   κοινωνικά, αλλά βγαλμένα από μια προσωπική φιλοσοφία.

 

 

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31/7/2010

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.