ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Περιοδικό ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ σχετικά με το βιβλίο «Όλα πλην ενός»

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

του Μάριου Σοφού

Ο τίτλος ΟΛΑ ΠΛΗΝ ΕΝΟΣ είναι παράξενος. Ποια είναι η σημασία του;

Η Ελένη, η ηρωίδα του βιβλίου, είναι μια γυναίκα που τα ΄χει όλα. Είναι έξυπνη, όμορφη, μορφωμένη, επαγγελματικά επιτυχημένη. Το πρόβλημα της είναι το μεγάλο συναισθηματικό έλλειμμα που την ακολουθεί από τα παιδικά της χρόνια. Της λείπει η αγάπη κι αναλώνει μεγάλο κομμάτι του εαυτού της αναζητώντας την. Στην πορεία αυτή υφίσταται ματαιώσεις που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τη ζωή της Γιατί, όπως λέει ένας από τους άνδρες που τη γνώρισαν, «..και μόνο με την απουσία ενός συστατικού, φαίνεται ότι το μίγμα χαλάει».

Για ποιο λόγο επιλέξατε τη συγκεκριμένη δομή με τις δέκα φωνές για να διηγηθείτε την ιστορία της ηρωίδας σας;

Το «σενάριο ζωής» του καθενός είναι υποκειμενικό. Βάλτε δυο ανθρώπους να σας διηγηθούν την ιστορία ενός τρίτου. Καθένας θα σας δώσει μια διαφορετική εκδοχή. Βάζοντας επτά άνδρες και τον πατέρα της Ελένης να διηγηθούν την ιστορία της, θέλησα να τοποθετηθώ σε οκτώ διαφορετικές σκοπιές και να δείξω τις ομοιότητες και τις διαφορές τους σε σχέση με την ίδια ιστορία. Επιπλέον, ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα να δω τα πράγματα από αντρική σκοπιά, ή μάλλον … σκοπιές!

Και τι ρόλο παίζει το Όνειρο;

Τα όνειρα που βλέπει η ηρωίδα σε κάθε φάση της ζωής της είναι «η φωνή της σ’  ένα άλλο, παράλληλο κόσμο», η απελευθέρωσή της από τη σφαίρα της λογικής και η λειτουργία της σ΄ ένα επίπεδο υποσυνείδητο και μεταφυσικό. Στα όνειρα υπάρχει μια άλλη ζωή. Ποιος θ΄ αποφασίσει ποια είναι η πραγματική;

Οι βασικοί άξονες στη ζωή της ηρωίδας είναι ο χώρος, η ψυχοθεραπεία και η τέχνη κι αυτά τα τρία θέματα φαίνεται να διαπερνούν ολόκληρο το βιβλίο. Τι σχέση έχετε μαζί τους;

Ο χώρος είναι το πρώτο μου επάγγελμα και η ψυχοθεραπεία το δεύτερο. Έβαλα λοιπόν την ηρωίδα μου να ισορροπεί ανάμεσά τους, θέλοντας να καταργήσω το στερεοτυπικό διαχωρισμό μεταξύ θετικών και κοινωνικών επιστημών. Οποιαδήποτε επιστήμη, όταν εμβαθυνθεί κι αντιμετωπιστεί με πάθος, τείνει να γίνει τέχνη.

Η ηρωίδα σας φαίνεται να έχει πολλά κοινά μαζί σας.

Όπως όλοι σχεδόν οι συγγραφείς, θέλησα το πρώτο μου τουλάχιστον μυθιστότημα να διαδραματίζεται σε τόπους, χρόνους και τομείς που μου είναι οικείοι.  

Τα κεφάλαια όπου μιλά η ηρωίδα έχουν ως τίτλους μουσικούς όρους και γενικά το θέμα της μουσικής εμφανίζεται πολύ συχνά μέσα στο βιβλίο.

Η μουσική αποτελεί σημαντικό τομέα της ζωής μου από τα παιδικά μου χρόνια, μπορώ να πω ότι αποτελεί και το απωθημένο μου. Θέλησα, λοιπόν,  να προικίσω την ηρωίδα μου με το ίδιο πάθος και με το ίδιο απωθημένο.

Το ποίημα ΕΛΕΝΗ του Γιώργου Σεφέρη είναι άλλο ένα θέμα που επανέρχεται μέσα στο βιβλίο.

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι για μένα ο κορυφαίος έλληνας ποιητής. Θεώρησα ότι το ποίημα αυτό περιγράφει θαυμάσια την ιστορία και την ψυχοσύνθεση της ηρωίδας μου, γι΄ αυτό και της έδωσα το όνομα Ελένη.

Ο τρόπος γραφής σας χαρακτηρίζεται από λιτότητα και δύναμη.

Την άποψή μου για την τέχνη τη βάζω στο στόμα της ηρωίδας μου: Πιστεύω ότι η τέχνη πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οτιδήποτε το περιττό και να διατηρεί μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο ή ιδιαίτερα όμορφο.

Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε με το βιβλίο σας;

Θέλω να εστιάσω στο διπλό πρόσωπο της σύγχρονης γυναίκας και στον κόπο που χρειάζεται να καταβάλλει για να διατηρεί την ευαισθησία της ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται να είναι ανεξάρτητη και δυναμική. Η ζωή μας είναι ένας συνεχής αγώνας προς την προσωπική ανάπτυξη και μόνο μέσα απ΄ αυτόν μπορούμε να προσεγγίσουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας, οπότε και τους άλλους ανθρώπους.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Ναι! Ένα μυθιστόρημα για την ψυχοθεραπεία. Είναι η ιστορία μιας θεραπεύτριας που, μέσα από την ψυχοθεραπευτική της δουλειά, ωριμάζει η ίδια και τολμά να κάνει μια αποφασιστική τομή στη ζωή της.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.